Het centrum van zijn

MINDFULNESS voor op het werk en privé

Mindful tennis

Schermafbeelding 2017-05-01 om 08.56.10Je slaat tweemaal achter elkaar een foute service en je schreeuwt het uit: Kom ooop! Wat is dit!?
Je staat op matchpoint en je begint daar toch ineens te twijfelen..

Herkenbaar?

Break points, set points, en andere belangrijke punten kunnen je hartslag doen stijgen, je lichaam laten trillen, en ervoor zorgen dat je de situatie gaat over-analyseren. Je kan hierdoor uit je ritme en focus geraken.
En juist ook als niet professionele tennisspeler kan dat je spelplezier sterk beïnvloeden. Zonde want het is zo mooi spel.

In de tennis psychologie wordt keer op keer het belang onderstreept van niet teveel nadenken. Met andere woorden: niet te veel in je hoofd gaan zitten en niet analyseren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

Andre Agassi zei een keer iets heel moois over kwaadheid en focus:
‘Er is een tijd om te genieten van mooie slagen, en een tijd om boos te worden over wat er gebeurde; maar die tijd is nooit wanneer je op de baan staat.’

Psychologische veerkracht is wat je als tennisser nodig hebt zodat je in staat bent tot wat de spreuk boven de ingang van het Centre Court van Wimbledon van sporters vraagt: “Triomf en rampen te ondergaan en die twee bedriegers hetzelfde te behandelen”

Succes = Talent + Training – Storingen. Vaak gaan juist die storingen ‘in je hoofd’ een eigen leven leiden. Hoe meer je leert accepteren dat ze er (tijdelijk) zijn, hoe minder verstorend ze inwerken op je tennisprestaties.

In de huidige tijdsgeest staan tennissers steeds meer open om de invloed van gedachten, gevoelens en gedrag op hun sportprestaties te onderzoeken en er opmerkzaam op te worden want dan kun je er bewust mee omgaan.

Met behulp van mindfulness oefeningen leer je beter omgaan met zaken als vermoeidheid, gespannen zijn, onzekerheid, pijn, irritatie, fouten, twijfel, boosheid en teleurstelling. Mindfulness als instrument voor een betere beheersing van de mentale kant bij tennis wordt door Djokovic vaak genoemd, hij ziet zijn Mindfulness training als net zo belangrijk als zijn fysieke training, en heeft ervaren dat de  regelmatige Mindfulness meditaties leiden tot consistente positieve beloningen.

In een korte (2 dagdelen) maar intensieve workshop wordt de populaire aandachtstraining Mindfulness geheel toegepast op het tennisspel. Met praktische oefeningen wordt de mentale kant van de tennisser nog sterker ontwikkelt en neemt het plezier toe.

Wat we leren en meenemen naar de baan:

  • We leren ons realiseren hoe vaak we op de automatische piloot functioneren, (vooral bij fouten) en dat je hierin kunt schakelen.
  • We gaan onze obstakels onderzoeken in plaats van vermijden.
  • We leren ons bewust te worden van onze persoonlijke grenzen en deze te respecteren.
  • We leren stress herkennen en worden ons bewust dat we keuzes hebben tijdens stressmomenten. (bewust response i.p.v. direct reageren).
  • We leren te kijken naar onze gedachten als gebeurtenissen en niet als feiten.
  • Gevoelens herkennen en erkennen, waar komen ze vandaan. (leren ongekleurd waarnemen).
  • Bewust worden van wat je kunt veranderen, hoe je leert aanvaarden.
  • We brengen balans aan in onze energienemers en energiegevers.
  • We leren de 7 houdingskwaliteiten van Mindfulness toepassen.
  • En we leren hoe we het geleerde kunnen integreren in onze tennissport.
  • En vooral leren we nog meer te genieten van deze prachtige sport!

Schermafbeelding 2017-04-10 om 11.20.58

 

Djokovic, zelfs geen angst…

 

 

 

Belangstelling? Neem gerust even contact met ons op !