De Side Hustle

De Side HustleZo’n drie jaar geleden solliciteerde ik op een super toffe functie in loondienst. Tijdens het sollicitatiegesprek kwam ik erachter dat ik met deze baan van 24 uur per week wél de hypotheek kon betalen, maar mijn geliefde sauna bezoekjes en dikke boekenfetisj aan de ‘side’ moest zetten. No way, dat kon ik niet maken tegenover mijzelf. Dus ik zei volmondig JA tegen de baan maar maakte ik ook meteen een afspraak bij de Kamer van Koophandel. Niet veel later opende ik via een simpele website mijn eigen, oneerbiedig gezegd, bedrijfje. Bedrijfje? Niks bedrijfje. Nu weet ik wel beter! Dit noemen ze DE SIDE HUSTLE.

In het boek ‘De Side Hustle – Extra geld verdienen door voor jezelf te beginnen naast je vaste baan’ deelt Chris, de schrijver, hoe je je leven kunt veranderen dankzij een side hustle. Dit doet hij op een pakkende manier: er zit flink wat power achter de teksten. De opbouw van het boek is gebaseerd op een 27 dagen plan. Persoonlijk houd ik daarvan; het geeft me een kader, richting, structuur en houvast voor een bepaalde periode. Het boek heeft een heldere opbouw; van ideeënfase tot lancering. De teksten zijn erg levendig dankzij verhalen van verschillende mensen die met een side hustle zijn begonnen. Zo lees ik over Sarah Hannington, een dame die een marketingbaan heeft en daarnaast gepersonaliseerde snoepharten gaat verkopen en daar uiteindelijk duizenden euro’s mee verdient. Al die gedetailleerde voorbeelden werken inspirerend en spreken tot de verbeelding. “Dat kan ik toch ook?”, denk ik constant.

Wat me als huidige hustler wel opvalt is dat Chris doet overkomen alsof een side hustle echt totaal geen struggle is. Een citaat uit het boek onderstreept dit: “Een side hustle moet ten slotte niet zomaar nog weer een baan zijn. Het zou je leven gemakkelijker moeten maken, niet moeilijker.” Er staat ook dat met de juiste instelling en bereidheid om in actie te komen een side hustle moet lukken, want geld heb je in principe niet nodig, evenmin als tijd, een opleiding, werknemers of ervaring in het starten van een bedrijf. Zijn motto: ‘Het is beter dat je het doet, dan dat het perfect is’. Tja. Dat klinkt allemaal easy peasy, maar als je het Engelse woord ‘hustle’ via google translate vertaalt naar het Nederlands betekent het letterlijk: drukte. Iets opstarten en dat zonder enige moeite laten draaien naast je baan, het sporten, vrienden, familie… dat is een utopie. Daarbij, het is geschreven door een Amerikaan. Die hebben net wat meer die ‘geen genade en hard blazen’ mentaliteit, daar waar wij ‘Dutchies’ toch wat meer vasthouden aan de ‘kalm aan en doe maar normaal’ instelling. Zolang je je niet laat ‘overwhelmen’ door dit boek en het gebruikt als enthousiaste en stimulerende coach vanaf de zijlijn, is het heerlijk om te lezen.

Een aantal van de geinige tips die hij als die coach geeft zijn bijvoorbeeld;

  • Vind een plek om je eerste euro in te lijsten.
  • Investeer niet alleen terug in je bedrijf maar ook in jezelf: boek een massage of ga naar een nieuw restaurant.
  • Schrijf een brief aan je ideale klant.
  • Wees de superheld van je ontstaansverhaal.

Kortom: alles in dit boek geeft je de kracht om iets te gaan doen en zin om de mouwen op te stropen. Op een onbewaakt moment zat ik zelfs te denken over nieuwe / extra side hustles, want als het ZO makkelijk is als hij ons doet geloven… dan kan ik tijdens vakantiedagen ook wel een camping in de wei starten hier voor het huis toch? En mindfulnesstrainingen geven in de avonden? En vacatureteksten schrijven in de weekenden?

HO. Eerst maar eens van die side hustle centen naar de sauna. Ik denk dat coach Chris het niet anders had gewild.

De Side Hustle 

Chris Guillebeau

Uitgeverij: Kosmos

Isbn: 9789021582788

Recensie: Lotte Post