Het nieuwe zijn

het nieuwe zijn

Leef het wonder dat jij bent, Elisabeth de Koning

Tijdens een zeilreis begon ik intensief met mediteren. In eerste instantie zette ik het in als middel tegen mijn angst en ergernissen. 24/7 samen met je vriend op een boot (van 14 meter) klinkt romantisch maar je voelt je soms net een lucifer in een luciferdoosje; je hangt bovenop elkaar, kunt geen kant op en als er eentje licht ontvlambaar is wordt de ander hoe dan ook aangestoken. Ik kende het fenomeen ‘mediteren’ maar tot dan toe had ik nog nooit langer dan een minuut met mijzelf in stilte doorgebracht. Op het warme dek van de zeilboot had ik uren de tijd om me over te geven aan de ruimte om mij heen, maar ontdekte door die enorme vergezichten ook de ruimte in mijzelf. Bij vlagen was het zo stil en zo sereen, zowel op het water als in mijn hoofd, dat mijn gedachten letterlijk verwaterden en ik voelde dat ik onderdeel was van iets groters. Maar ik had echt nog geen idee wat dat grotere dan kon zijn.

Onderweg verruilde ik de bouquet reeks romannetjes voor boeken van bijvoorbeeld Louise Hay en na een jaar stapte ik van de boot met een andere kijk op het mens-zijn en alles wat ons daarover is aangeleerd. Toch vond ik het nog wel wat verwarrend. In de jaren daarna, stapje voor stapje en een x aantal mindfulness en spirituele trainingen later, ging ik pas echt bevatten (en daadwerkelijk ervaren) dat alles energie is. Dat we allemaal creëren vanuit één bewustzijn en we bezig zijn met een reis van de ziel in plaats van een reis als persoon. We zijn een ziel, bewustzijn, energie… en hebben gekozen voor een (tijdelijke) fysieke ervaring in een menselijk lichaam. Dat lichaam is niets meer dan een handig voertuig om de aardse ervaring te kunnen bevatten; uiteindelijk brokkelt het lichaam af maar de ziel reist door. 

WAOAUWWW. Als je net als ik (en bijna iedereen) hebt geleerd dat je als persoon van vlees en bloed wordt geboren en uiteindelijk weer dood gaat en je niet beter weet dan dat je je naam, leeftijd, kwaliteiten en spiegelbeeld bent… dan is dit nieuwe inzicht, zeker als je het voor het eerst hoort, nogal trippy. Zeker voor het ego die er niets van wil weten. 

Alleen dit laten indalen was, en is, nogal een reis. En dan is dit nog maar een milli fractie van alle inzichten die ik me mondjesmaat eigen ging maken. Heel voorzichtig verruilde ik het idee van separatie & mens-zijn voor eenheid & bewust-zijn. 

Maar het gaat met vallen en opstaan want ook mijn ingeburgerde ego steekt nog met regelmaat de kop op: de automatische piloot neemt het over en ik val weer in oude patronen met emoties als angst, schaamte, schuldgevoelens of gedachten over jij versus mij. Gelukkig ben ik me er nu vrij snel van bewust wanneer ik automatisch reageer en kan ik mijzelf herpakken, door me weer verder te duwen in de energie van eenheid. Bijvoorbeeld door te mediteren, een wandeling in de natuur, een hand op mijn hart, podcasts luisteren van Gabrielle Bernstein. En vanaf nu heb ik een nieuwe handige tool om in te zetten gedurende dit proces van ‘ontwaken’, namelijk het boek van Elisabeth Koning, genaamd ‘Het nieuwe zijn – Leef het wonder dat jij bent!’  

Elisabeth is spiritueel lerares, transpersoonlijk coach en oprichtster van de School voor Bewust Zijn. Geen half werk dus, deze dame. Dat wordt ook vrij snel duidelijk wanneer ik begin te lezen. De inleiding windt er geen doekjes om en ook de rest van het boek blijft hardcore uitdagen om je grenzen te verleggen. “Jouw leven lijkt te gaan over je levensverhaal, maar het leven is niet het verhaal van wat je overkomt of overkomen is. Het is een reis in bewust zijn. Iedere gebeurtenis nodigt je uit je aandacht te verplaatsen naar de ruimte waarin deze zich voordoet. Om te genieten van de levensenergie zelf, te ontwaken in wie je werkelijk bent: een vrij wezen dat mee schept in het geheel. Heel het universum spreekt met jou en door jou. Je bent nooit alleen. Je bent één met al dat is. Je bent bewust zijn.” 

Als je je nog nooit hebt verdiept in het woord ziel en je dit woord tot op heden enkel hebt gebruikt voor de woorden ‘poot’ of ‘piet’…  dan is dit boek echt een bridge too far. Ook als je nog niet veel kaas van de hele materie (universum, ontwaken, pijnlichaam etcetera) hebt gegeten maar het wel graag wilt begrijpen of er nieuwsgierig naar bent, dan is dit boek nog steeds – mijns inziens! – next level. In het boek komen zinnen voor die moeilijk te behappen zijn als je op de eerste stoeptegel staat van deze reis, bijvoorbeeld; ‘Het is van belang dat je nu sterft aan al jouw conditioneringen, derhalve aan al jouw onvrijheid’. Je moet gewoon stevig in je aardse schoenen staan om sommige passages te kunnen omarmen.

Maarrrr… wanneer je net zoals ik al wat langer op de weg van ontwaken zit en in het dagelijks bestaan toch nog regelmatig schommelt tussen enerzijds die enorm ingesleten oude patronen (en het perspectief van de persoon) en anderzijds die prachtige nieuwe zienswijzen (en het perspectief van bewustzijn) dan is dit boek als routeplanner zéér fijn… op weg naar het nieuwe zijn. 

Het boek bestaat uit enkele delen. Eerst worden een aantal gebeurtenissen beschreven, die de spirituele ontwikkeling van Elisabeth hebben bepaald. Daar waar mijn reis in bewust zijn begon op een zeilboot, startte de (zoals ze het zelf omschrijft) ‘relatie met en het onderzoek naar de diepten van het bestaan en het wonderbaarlijke bewustzijn dat dit mogelijk maakt’, voor Elisabeth in een ziekenhuis op het moment dat ze haar (nog ongeboren) kindje verliest. Daarna beschrijft ze een aantal retraites en de interactie tussen de deelnemers en haarzelf, als begeleider. Vervolgens word je als lezer meegenomen in de reis van de ziel, tijd en tijdloosheid, het nieuw zijn en leven in een relatie, onder andere ook de relatie met het lichaam. Tot slot word je gekoppeld aan een aantal poorten naar nieuw zijn, waaronder meditatie, knuffelen, schudden, luisteren en de natuur in. Al met al een heel divers palet van eigen verhalen, de retraite momenten en intense passages over bewust zijn, waardoor het boek een fijne afwisseling krijgt en je daardoor veel inzichten kunt meepikken. 

Als je het boek terugbrengt naar de kern, dan begint alles met een bewust leven leiden, vanuit aandacht, waarin je je eigen handelen steeds beter leert doorzien en begrijpen. Telkens opnieuw nodigt het boek je uit je persoon los te laten, bewuste ruimte te zijn en ook anderen te zien in wie zij werkelijk zijn. Het nieuwe zijn is constant in vrijheid leven. Het ontstaat door de bereidheid voortdurend te sterven aan wat was en daarmee steeds opnieuw geboren te worden in lege ruimte, met een volkomen open hart en gewaarzijn. WAOAUWWW. Trippy toch? I told you so. 

 

Het nieuwe zijn

Uitgeverij: Tattwa

Isbn: 9789076407890

Recensie: Lotte Post