Mindful & Miljonair

Mindful MiljonairDe spirituele gids voor zakelijk succes
Steffy Roos du Maine 
 

Zeven jaar geleden belandde ik, intuïtief en dankzij een enorme verliefdheid, een jaar lang op een zeilboot. De trip begon in Nederland en eindigde in Martinique, inclusief 17 dagen Atlantische Oceaan. Ik was toen dertig jaar. De jaren daarvoor had ik al wel over spiritualiteit gelezen, gemediteerd en bikram yoga lessen gevolgd, maar ik fladderde vooral vrolijk mee met de hype en had eigenlijk geen idee hoe, wat en waarom. Tot ik bij een volle maan, 5 dagen verwijderd van ons vertrekpunt Kaapverdië en met 8000 zeemeters onder mijn bikinibroek, voor het eerst ervaarde en voelde hoe het Universum alles met elkaar verbindt. Zonder stevig voedsel in je maag, telefoon, social media en de ruis van anderen maar met het constante deinzen van een oneindige zee, de alertheid voor de (bij vlagen) woeste natuur en de constante opmerkzaamheid – waarin je jouw eigen kriegelkleinige leven wilt veiligstellen – kom je in een soort geesteswereld terecht voorbij gedachten, oordelen en oude overtuigingen. Zo’n ruimte waar je op een doordeweekse werkdag na veel overlegjes en appjes, een klagende buurvrouw, boerenkoolstamppot en een uurtje RTL Boulevard, niet direct bijkomt… zeg maar. Na een jaar stapte ik van die boot, verhuisde van Amsterdam naar de Achterhoek en dook dieper in mijn innerlijke wereld – onder andere door een eye-opende mindfulnesstraining te volgen bij Centrum van Zijn. Via die training kwam het boek Mindful & Miljonair, de spirituele gids voor zakelijk succes, op mijn pad. De insteek sprak me direct enorm aan dus ik bedacht me geen seconde, stopte een rozenkwarts onder mijn kussen en kroop er tegenaan om te lezen.

Spiritueel en succesvol 

Het boek zelf is een een cadeautje an sich. De kaft oogt chique en stijlvol en het papier voelt dik en duurzaam. De eerste hoofdstukken staan in het teken van spiritualiteit, succes en Steffy, de schrijfster van het boek. Voor haar begon de spirituele reis op Burning Man; een festival in de woestijn van Nevada. Op dat moment was Steffy al een super succesvolle onderneemster; maar wel iemand die zó opging in haar werk dat ze zichzelf als mens vergat. Gezond eten, sporten, tijd voor zichzelf vrijmaken… dat vond ze een overbodige luxe. Daardoor werd ze steeds vaker ziek en raakte geprikkeld. Vanaf het moment dat ze haar, zo noemt ze het, spiritueel ontwaken meemaakte op Burning Man, veranderde ook haar manier van ondernemen waardoor het nu zakelijk, financieel en emotioneel beter met haar gaat dan ooit. Inmiddels is ze multimiljonair en runt ze vier bedrijven met 60 medewerkers en 65 freelancers in vier kantoren door heel Nederland. Ze benadrukt dat dit boek je iets gaat brengen en dat je door het integreren van de oefeningen en rituelen uit het boek een betere, gelukkigere en pro-actievere entrepreneur of professional wordt. Het moet ondernemers of ambitieuze professionals (in loondienst) spirituele tools en handvaten aanreiken voor zakelijk succes. Mindful & Miljonair oftewel; Spiritueel & Succesvol.

Voetjes op de vloer en hoofdje in de hemel

Tijdens het lezen van dit boek waan je je in haar spirituele snoepwinkel, waar je je rijkelijk kunt laven aan alle heerlijke handigheden die ze uitgebreid presenteert. Met als basis een spiritueel stappenplan voor succes (stap 1 is voelen, stap 2 is verbinden, stap 3 is loslaten, stap 4 is focussen en stap 5 is genieten) kan ze enorm veel verschillende tools kwijt om invulling te geven aan die stappen. Wil je bijvoorbeeld leren hoe je kunt intunen op je gevoel? Gebruik dan kristallen, cacao of ga manifesteren. Wanneer je klaar bent om je te gaan verbinden (met je missie / dharma) dan kun je tools gebruiken als yoga, ayahuasca, tarotkaarten of de wet van aantrekkingskracht. Moet je vervolgens dingen loslaten om door te kunnen stomen richting je dromen? Dan ga je ademwerk doen of mantra’s chanten. Wanneer je dingen hebt losgelaten is het tijd om te focussen; dat kan door te mediteren, ayurveda, visualisatie, affirmaties of maanrituelen. En tot slot geeft ze aan dat je niet moet vergeten om te genieten. Dat kan door het tonen van dankbaarheid of bijvoorbeeld het gebruik van kruiden. Al die spirituele aspecten omschrijft ze uitgebreid, helder en duidelijk. Je krijgt gewoon zin om stenen te kopen, een cacao ceremonie te boeken of spontaan mantra’s te chanten. Informatief en leuk onderbouwd, met her en der feiten en cijfers uit onderzoeken, brengt ze de toegevoegde waarde van deze tools. Daarnaast krijg je om de zoveel tijd een businesstip, waardoor je zaken ook meteen je werkleven in kunt slingeren. Dat zorgt voor een fijne afwisseling tussen voetjes op de vloer en hoofdje in de hemel.

Als je net begint in de wereld van spiritualiteit kun je jezelf nog wel eens verliezen in alles wat je tegenkomt op het pad naar ‘binnen’. Achter een deur zit nog een deur en weer een deur en hoe verder je afreist, hoe meer d’r is. Soms maakt dit het enorm overweldigend; je vliegt van het ene (mediteren) in het andere (manifesteren) naar het andere (visualiseren) en het houdt niet op. Dit boek is een mooie samenvatting van die smeltkroes en een praktisch startpunt voor als je pas net oog hebt voor ‘je derde oog’ en daarnaast heel veel zin hebt om op werkgebied slagen te maken.

Grabbelen en graaien in de spirituele snoepwinkel

Wel constateer ik na een paar pagina’s gemengde gevoelens en dat blijft aan me vastkleven gedurende het hele boek. Want hoe vaak ze ook benadrukt dat het de lezer iets moet brengen, ik krijg her en der het gevoel dat het uitbrengen van dit boek vooral haar zelf in de spirituele spotlights moet zetten. Het is haar boek dus het mag over haar ervaringen gaan, maar uiteindelijk lijkt het me dat het met name draait om de spirituele groei van de lezer en de tools die deze groei kunnen realiseren. Ik vraag me dus af; waarom gebruikt ze foto’s van zichzelf in het boek? Tja, het is een een knappe meid, maar mijns inziens waren foto’s van de spirituele ‘snoepjes’ pas echt een toegevoegde waarde geweest om zo wat meer feeling te krijgen voor sommige praktische tools – die door veel mensen nog als zweverig of ‘jekkie’ worden beschouwd. Zoals een afbeelding van een mooie steen, een foto van een kaart uit het tarotdeck of een tekening van bepaalde kruiden of de cacao om te laten zien: het is niet hippiehoela, maar juist heel handig! Ook in tekst zet ze zichzelf wel heel ‘mooi’ neer. Heel af en toe glipt er een zin tussendoor waarin ze aangeeft dat ook zij haar struggles kent, maar over het algemeen genomen heeft ze het allemaal supergoed geregeld en dat weet ze zelf ook want het prikt door de woorden heen. Dat schrikt soms een beetje af, zo van: maar wie ben ik dan nog ten opzicht van zo’n succesvolle chick?

In the end is het natuurlijk alleen maar bewonderenswaardig wat ze heeft neergezet en gerealiseerd. Zij is miljonair en heeft alle spirituele shizzle in de smiezen (althans, zo lijkt het), terwijl ik maar wat doorkeuvel. Ik zie de meerwaarde van dit boek; ik heb weer wat overzicht met betrekking tot alle mogelijkheden die er zijn op het gebied van spirituele groei en ben enthousiast geraakt om een cacaosessie te gaan proberen. Daarnaast ben ik niet heel jaloers aangelegd, maar ik kan me voorstellen dat jonge mensen een beetje ‘flabbergasted’ raken door zoveel succes. Dus mijn tip als je jong bent en nog niet zo bekend met spiritualiteit: ga lekker grabbelen en graaien in de verschillende bakjes van haar spirituele snoepwinkel en laat je inspireren en enthousiasmeren voor de verschillende tools, maar laat je vooral niet afschrikken of klein maken door de schrijfster zelf; die heeft d’r zaakjes net iets te goed op orde.

 

Mindful & Miljonair

Uitgeverij: Spectrum

Isbn: 9789000379088

Recensie: Lotte Post