Miracle Morning

812x1200Stroop de pyjama mouwtjes maar op, veeg het slaapzand uit je ogen en stap vol goede moed in een nieuwe ochtendroutine genaamd Miracle Morning. Want deze methode kan jouw leven maarzo een positieve zwieper geven! 

10 jaar geleden sjeesde ik, high-on-energy, door de smalle straatjes van Amsterdam. In mijn bloedbaan zat een onophoudelijke stroom van adrenaline door feestjes, evenementen, werk, activiteiten en de hectiek van de stad zelf. Honderd to do lijstjes raffelde ik af, want ik wilde net als iedereen in Amsterdam druk druk druk zijn en doen alsof ik druk druk druk was. Totdat ik op een zeilboot belandde en midden op de oceaan dacht: waarom eigenlijk al die drukdoenerij? 

Dankzij die trip kwam ik op het idee om Amsterdam vaarwel te zeggen en naar het platteland te verhuizen. En ja, dan beland je, letterlijk en figuurlijk, in een ‘gat’. 

Ineens had ik niet meer die prikkelende vibe van de stad om me heen en kwam ik in een fase terecht waarin ik weinig van de grond kreeg. Ik wist ook even niet meer wat ik belangrijk vond nu ik niet meer op Amsterdam kon bouwen om mij allerlei dingen aan te reiken. Ik kreeg met moeite iets voor elkaar, ondanks de frisse lucht. Daardoor belandde ik in de piekermodus, werd wat lethargisch en nog minder productief. Veel Netflixen, veel aanrommelen, maar ik kwam niet tot betekenisvolle acties. Wel had ik mijn werk, wat op zich heel tof was, maar voor en/of na mijn werk deed ik weinig dingen die voor mij betekenisvol waren. Het maakte me niet perse ongelukkig maar ik voelde me allerminst productief in de tijd dat ik niet voor de baas aan het werk was. 

Gelukkig kon ik mijzelf tussen 2 Netflix series door nog net naar een online boekenshop slepen en na wat zoekacties kwam ik uit op het boek Miracle Morning van Hal Elrod. 

Op de voorkant van het boek vallen de letters zowat van de kaft af: “6 gewoontes om je leven succesvoller te maken voor 08.00 uur.

Ik bestel het boek als online versie zodat ik meteen kan beginnen op mijn Kobo app. Binnen no time ben ik door het boek heen. Het is vlot geschreven; geen doordenkertjes of ingewikkelde zinnen, maar lekker recht toe recht aan. De methode zelf is in feite geen hogere wiskunde en vrij praktisch en direct toepasbaar.

Het zijn namelijk allemaal bestaande (en soms bewezen) zelfhulp tools welke hij vakkundig aan elkaar heeft geplakt en in het nieuwe jasje van ‘life SAVERS’ heeft gestoken. Volgens Elrod neem je, dankzij de life SAVERS (methode) van Miracle Morning, de touwtjes weer in eigen handen. De insteek is dat je elke dag eerder opstaat dan in feite nodig is en 6 eenvoudige stappen volgt en met behulp van die stappen tijd en energie steekt in je eigen ontwikkeling. Je focust je op datgene wat je in je leven zou willen verbeteren of aanpakken. Het volgen van de stappen geeft het gevoel dat je je leven stuurt, aan je (eigen) doelen werkt en vooruit komt. In the end voel je je succesvoller, gelukkiger en vreugdevoller want je wordt niet geleefd, je bent baas over je eigen dag.

In het boek komt naar voren dat er (blijkbaar) een grote groep mensen is die door de dag heen sjezen en letterlijk ‘geleefd worden’. Vanaf het moment dat ze wakker zijn, worden ze meteen met allerlei hectiek geconfronteerd waardoor ze direct in de actie stand staan (kinderen in de kleren, broodtrommels vullen, mail beantwoorden, hond uitlaten, schoonmoeder terugappen etc). Ze worden van afspraak naar afspraak geslingerd en aan het eind van de dag zitten ze uitgeblust op de bank zonder het gevoel te hebben dat ze iets waardevols voor zichzelf hebben gerealiseerd.

De avond na aanschaf van het boek geef ik mijzelf dan ook zonder nukken over aan deze ogenschijnlijk eenvoudige methode en fix ik in overleg met mijn wekker het geluid van vogeltjes die de ochtend erna zullen kwetteren om 05:30 uur. Terwijl ik me s’ochtends slaperig op de bank nestel hoor ik een stemmetje opkomen: “Dit is een tijd voor dieven en moordenaars!”, maar zodra ik de zon zie opkomen voel ik meteen dat dit wel eens mijn ding zou kunnen zijn. 

Ik begin aan de S van SAVERS: Silence (Stilte) en in een uur tijd vervul ik ook de andere stappen: 

1 = S) Silence/Stilte 

2 = A) Affirmations/Affirmeren 

3 = V) Visualisation/Visualiseren 

4 = E) Exersice/Bewegen 

5 = R) Reading/Lezen 

6 = S) Scribling/Schrijven 

Wat de stappen precies inhouden, valt te lezen in het boek.

Van 05:30 uur tot 06:30 uur dompel ik me helemaal onder in een aantal activiteiten die bijdragen aan mijn eigen groei, welzijn en ontwikkeling. Als ik daarna mijn ontbijt nuttig en naar het werk ga, voel ik me daadkrachtig, energiek en geïnspireerd. Ik ben in dat uur bezig geweest met dingen die me blij maken, zoals mediteren, een paar pagina’s lezen van een fijn boek en yoga houdingen. Die vibe houd ik de hele dag vast in mijn andere werkzaamheden. Blijkbaar heb ik de hectiek van Amsterdam toch niet nodig om me positief te boosten… ik kan het ook zelf aanwakkeren! 

De stappen hoeven overigens ieder nog geen vijf minuten te kosten. Volgens Elrod kun je ook een half uurtje inplannen en zelfs als je ze een minuut doet heb je er baat bij, zo zegt hij. Maar hallo, het kan toch niet zo zijn dat we geen uurtje tijd per dag kunnen vrijmaken voor onszelf?! 

Dat ik fan ben merk ik wanneer ik het boek aanprijs tijdens een vriendinnenweekend en aan de deelnemers van een mindfulnesstraining. Als ik hoor dat mensen worstelen met hun leven, geen tijd hebben voor eigen dingen, niks van de grond krijgen omdat ze constant ‘aan’ staan voor anderen… dan is mijn antwoord: sta een uurtje eerder op en doe die savers. Maar ik ben dan ook groot fan van alle losse elementen: ik mediteer heel graag, ik vind affirmeren machtig prachtig, ik raak in de 7e hemel door visualiseren, je kunt mij niet blijer maken met een wandeling terwijl het ochtenddauw zichzelf op de weilanden drapeert, ik schrijf graag en ik houd van lezen. En dankzij meneer Elrod weet ik nu dat ik dit allemaal in de uren voor mijn werk kan doen, zodat ik door de dag heen meer focus heb, me alert en helder voel en ook het idee heb dat ik productief ben geweest voor mijzelf in plaats van alleen maar voor mijn werkgever. 

Zitten er dan ook mindere kanten aan dit boek en deze methode? Ja. Tuuuut tuuuuut tuuuuut! DIE WEKKER! Voor heel veel mensen is eerder opstaan een ding. Volgens Elrod kun je dit ondervangen door de avond van tevoren positieve dingen tegen jezelf te zeggen (affirmeren!): “Morgen sta ik moeiteloos op. Als de wekker gaat voel ik me uitgerust en heb ik zin in de dag. Vannacht krijg ik voldoende slaap om morgen fit aan de dag te beginnen.” Als je gaat slapen en je piekert jezelf suf en blijft maar malen dat je er (te) vroeg uit moet en je zegt tegen jezelf dat je er geen zin in hebt en dat je de wekker haat, dan neem je dat mee je nacht in en zul je ook niet als een hoentje wakker worden. Sommige toplui uit het zakenleven hebben maar een paar uur slaap per nacht nodig, het is de mindset. En als je wel 8 uur slaap wilt pakken, dan ga je iets eerder naar bed. Want moet (en wil) je echt-echt-echt naar Jinek kijken of het late journaal zien om vervolgens mwur en chagrijnig van al het gedoe in de wereld je bed in te stappen? Bij ons is de tv sinds onze zeilreis uit huis verbannen en mijn leven is er een stuk rijker op geworden! Tip: Zet je wekker op een fijn vogeltjesgeluid. Dan voelt 05:30 uur echt als een weelde om wakker te mogen worden. 

Wat verder nog voor prikkelende nekharen kan zorgen is de enorme Amerikaanse opsmuk waar het boek een beetje last van heeft. Want Elrod is een Amerikaan en dat druipt overduidelijk van de pagina’s af. Alleen al zijn eigen verhaal is zo over de top op papier gezet dat je nuchtere Hollandse schoudertjes een klein beetje ineen krimpen, lees maar even mee: “Op twintigjarige leeftijd werd hij aangereden, was hij zes minuten dood, brak hij elf botten, liep hij blijvende hersenschade op en kreeg hij te horen dat hij misschien nooit meer zou kunnen lopen. Hij weerstond de logica van de artsen en werd een toppresteerder binnen zijn bedrijf, een ultramarathonloper, een bestsellerauteur, hiphopartiest, echtgenoot, vader en internationaal gastspreker.” Dit zijn verhalen zoals alleen Amerikanen die kunnen meemaken. Maar als je, net als ik, dit hoge filmische blabla gehalte naast je neer kunt leggen tijdens het lezen en je puur de focus houdt op de informatieve inhoud, dan kun je gewoon lekker aan de slag. 

Iets in me zegt overigens wel constant dat ik zelf ook had kunnen bedenken dat een uurtje eerder opstaan wellicht een interessante draai zou kunnen geven aan het leven. Maar blijkbaar had ik de enorme Amerikaanse over de top aanpak van Elrod nodig om me (letterlijk en figuurlijk) wakker te schudden.

Wat ik nog wel wil meegeven: ook ik ben, net als jij/jou/jullie/u, slechts een mens en geen robot. Soms heb ik dagen dat ik echt wil uitslapen. Dat het regent en ik niet naar buiten wil voor die wandeling. Dat ik zin heb om eerst mijn Instagram te checken in plaats van een spiritueel blog of intellectueel gedicht te lezen. Dat ik na het opstaan een dikke boterham met hagelslag wil eten in plaats van mediteren. Dan druk ik mijzelf echt niet in die Miracle Morning maar modder ik gewoon lekker aan. Die SAVERS lopen niet weg en gelukkig komt de zon elke ochtend op, dus kan ik elke avond opnieuw de keuze maken: zet ik morgen de wekker voor een Miracle Morning? Inmiddels weet ik dat Miracle Morning altijd de beste keus is voor een productieve, inspirerende en energieke dag. Maar met af en toe de teugels loslaten en terug in de rol kruipen van de ‘Ik ben ook maar een (miracle) Mens’ is ook niets mis! 

 

Miracle Morning

Uitgeverij: Kosmos

Isbn: 9789021572291

Recensie: Lotte Post