Reflectie van Lotte

lotte1

Een paar jaar geleden was ik totaal niet bezig met mijn zoetgevooisde zieltje. De melodieuze, liefhebbende stem werd totaal overschreeuwd door de wereld aan de buitenkant van mijn fysieke gestel. Ik vloog van feestjes naar vrienden en van sportles naar eetdate. Maar mijn leven nam een verrassende wending. Ik ontmoette een leuke kerel, nam ontslag bij Q-music en stapte op zijn zeilboot voor een lange zeilreis. Of beter gezegd: spirituele reis. Maar eenmaal terug in Nederland brokkelde m’n intuïtieve levensstijl weer wat af. Tijd om dit te herpakken: daarom volg ik nu een 8-weekse mindfulness-basistraining.
Man, wat heb ik die zeilboot vaak vervloekt toen ik er nog op zat. Uren hing ik als een vaatdoekje in de kajuit, mijn maag door elkaar gehusseld. Jankend klikte ik mijn lifeline aan de reling toen een storm ons baldadig naderde. Tijdens een woordenwisseling met mijn vriend ging er boos een theeglas overboord. Tuurlijk was het ook prachtig. De walvissen, zonsondergangen en eindeloze natuur.

Nu pas, jaren later, realiseer ik me dat die zeilreis een spiritueel hoogtepunt was. Zeilen is namelijk tot op het bot in het hier en nu zijn. Voelen hoe de golven tegen de boot aanslaan. De zee horen brullen als het zijn dag niet heeft. De zoute geur langs je neusvleugels laten prikkelen. Frisse wind naar je navel inademen. Een volle maan zien knetteren tegen de pikzwarte nacht. Dolfijnen en walvissen die komen buurten. Geen internet, tv, krant of telefoon. Geen verjaardagen of verplichtingen. Geen gedachten over gisteren of morgen. Leven van minuut naar minuut, van golf naar golf. Ik had letterlijk zeeën van tijd om in mijn eigen cocon te kruipen en te luisteren waar ik naartoe wilde vlinderen. Met 4000 indrukwekkende zeemeters onder de bikinibroek was mijn diepste droom duidelijk te horen: als we terug zijn, wil ik een huisje in de natuur.

Inmiddels is dat huisje er. We verhuisden van Amsterdam naar de Achterhoek en ik vind het heerlijk. Maar we zijn een paar jaar verder en ik ben het spirituele een beetje kwijt, lijkt het. De essentie van spiritualiteit ligt in het hier en nu leven. De tijd nemen om te luisteren naar het gevoel diep in jezelf. De rust nemen om dingen te voelen. Maar ik ben vooral bezig met alles om mij heen en niet met wat borrelt in mijn binnenste. Dit keer is het niet Amsterdam waardoor ik word afgeleid, maar een nieuwbakken leven in de Achterhoek en alles wat daarbij komt kijken.

Inmiddels is er geen boot meer voor wat bezinning, maar gelukkig woon ik op steenworp afstand van de St. Willibrordsabdij. Hier leven monniken vanuit de Benedictijnse spiritualiteit. Op die plek geeft Monique van Centrum van Zijn haar 8-weekse mindfulness-basistraining die gebaseerd is op de klassieke MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction). Het is de oervorm van de mindfulness-training, het programma dat grondlegger Jon Kabat-Zinn oorspronkelijk ontwikkelde. Volgens Kabat-Zinn is mindfulness een spirituele ontwikkelingsweg en leidt deze naar het spirituele pad. Precies wat ik nodig heb!

lotte2

Ik zit nu in week zes, heb net een stiltedag achter de rug en I LOVE IT. Met name omdat het geen therapie is, maar echt een training. Monique legt alles concreet en overzichtelijk uit, op een prachtige zen-zolder in de abdij. We krijgen een map met werkmateriaal, want het is vooral veel oefenen. Met de week voel ik me lichter worden in mijn hoofd. Dankzij een oefening met een rozijn schuif ik niet meer zonder nadenken vier boterhammen weg. Ik leer om met aandacht te eten – hoe lastig ook, het lukt me steeds vaker.

Ook word ik me bewust van mijn automatische piloot: ik poets al jaren mijn tanden zonder me te realiseren dat ik ze poets. Ondertussen denk ik namelijk aan mijn afspraak van die dag, welke kleren ik aan wil trekken, het weer, de kippen die nog gevoerd moeten worden. Opmerkzaam zijn, daar draait het om. Bewust zijn van het feit dat ik dingen op de automatische piloot doe, zodat ik patronen kan doorbreken die nu mijn leven bepalen.

We doen gezamenlijk de bodyscan, een meditatie-oefening waarbij we alle delen van ons lichaam langslopen. Monique zegt: “Op het moment dat je hebt geleerd hoe je je aandacht kunt inzoomen op je lichaam, zorgt dit dat je niet meer wordt meegesleurd door piekerende gedachten.” De eerste weken val ik na een kwartier in slaap, maar inmiddels ben ik zo gefocust en helder dat ik er de hele meditatie met aandacht bij blijf.

Naarmate we verder komen in de training wordt duidelijk hoe ik gedachten voorbij kan laten glijden zonder er een oordeel aan te hangen. Monique haar mantra lijkt te zijn: “Je hoeft er niets mee.” Ze vertelt over de basishoudingen die toegepast kunnen worden in allerlei situaties; niet oordelen, loslaten, accepteren, geduld…

Alle dingen die ik leer, dragen bij aan stressvermindering en in mijn geval: geen eczeem. Elke trainingsavond is een cadeau en ik geniet van de 2,5 uur waarin ik het vol aandacht en heel bewust uitpak. Ik baal nu al dat het cadeaupapiertje er binnenkort af is. Maar die gedachte laat ik voorbij drijven. Accepteren, loslaten.

Morgen ga ik me, vol aandacht en heel bewust, aanmelden voor deel twee: de compassietraining. Geduldig zal ik daarop wachten en ondertussen ben ik heel blij dat ik de gedachte ‘ik moet een zeilboot kopen om mijn ziel weer te horen’ lekker op een wolkje aan me voorbij kan laten drijven. ‘Ik hoef er niets mee’, hoor ik Monique zeggen. En ik weet: ik ben precies waar ik moet zijn tijdens deze spirituele reis.