“De Tinnitus heeft steeds minder invloed op mijn leven”

128434405_s“Op aanraden van mijn vrouw Jolanda heb ik de mindfulness training gevolgd van het Centrum van Zijn in de hoop uit een diepe crisis te komen waarin ik was beland als gevolg van een plotseling ontstane overheersende schelle piep in mijn oren. De KNO arts concludeerde dat ik tinnitus had en dat daar helaas niets aan te doen viel. Mijn wereld stortte in.

Monique die op een inspirerende en betrokken wijze de training gaf en de vele oefeningen die zij als huiswerk meegaf maakte dat ik de allesoverheersende en ziekmakende aandacht voor het oorsuizen en mijn negatieve gedachten hierover beetje bij beetje kon loslaten. Wat ik ook fijn vond waren de tips en artikelen die ik toegestuurd kreeg, waar ik veel steun aan heb gehad.

Door het voorzichtig toelaten van de klacht, die gepaard ging met angst en paniek, kon ik in de meditaties tot een meer accepterende houding komen. In het bijzonder noem ik hierbij de bestaansrecht meditatie, waarbij alles wat in je opkomt, zoals gedachten,ervaringen, emoties e.d. bestaansrecht krijgen.

De stiltedag wilde ik in eerste instantie afzeggen, ik zag daar als een berg tegenop. Na overleg met Monique en de afspraak dat ik weg kon gaan mocht het niet goed gaan, heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Die dag heb ik stilte ervaren als iets anders dan geen geluid ervaren, maar innerlijke rust. Een enorme overwinning.

Tinnitus zal nooit mijn vriend worden, maar ik heb ontdekt dat door een andere manier van kijken de tinnitus steeds minder invloed heeft op mijn leven, ondanks ik het er nog vaak moeilijk mee heb.

Monique heeft mij een weg getoond die mij in staat stelt mijn leven weer op te pakken en ik ben haar daar heel dankbaar voor.”

Dirk Buijs