Mindful advocaat

 

Mindfulness en advocaat een effectieve combinatieMindfulness en de advocatuur, dat lijkt misschien een vreemde combinatie maar past in de praktijk wonderbaarlijk goed. Advocaat is onmiskenbaar een zwaar beroep.
Volgens dit  artikel van Mindful kent de beroepsgroep een onevenredig hoog percentage van mensen met depressies, misbruik van stimulerende middelen en zelfmoorden. Depressiviteit komt maar liefst 4x vaker voor dan bij niet-juristen, er is 2x zo veel kans om alcoholist te worden en advocaten staan op de 4e plaats van beroepen met de meeste zelfmoorden.
Misschien wat overdreven cijfers maar duidelijk is wel dat er vaak onder hoogspanning wordt gewerkt.

De stress en werkdruk begint vaak al in de opleiding. Bovendien wordt daar al veel nadruk gelegd op analyse en lineair denken wat het gevaar in zich heeft dat je afdwaalt van de verbinding met jezelf. De dagelijkse werkpraktijk kent vervolgens niet alleen een grote werkdruk maar brengt de beroepsgroep ook vaak in gespannen situaties en de druk om herhaaldelijk piekprestaties te leveren.

 

Respect
Mindfulness kan daarbij, zo blijkt ook uit de vele ervaringen op de speciale website The Mindful Lawyer, een belangrijk instrument zijn. Allereerst voor de mens zelf. Beter omgaan met stress, een versterkt emotioneel zelfbewustzijn en verhoogd welzijn zijn een aantal van die voordelen.
Maar ook voor het beroep zijn er belangrijke voordelen te behalen die goed lijken te passen bij trends in de samenleving en het vak.  Bijvoorbeeld betere beoordeling van conflicten en meer instrumenten om met stress en onzekerheid om te gaan.
En, zeker ook van belang, cliënten profiteren van hun advocaat door een groter gevoel van compassie en een communicatievorm die een gevoel van zorg en respect uitstraalt.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Mindfulness in de eigen praktijk ?
Neem gerust eens vrijblijvend contact op.