Mindfulness helpt Thais voetbalteam

Zomer 2018. De hele wereld keek mee hoe een compleet Thais voetbalteam was opgesloten in een grot. Schermafbeelding 2018-07-11 om 07.28.02En na een aantal spannende weken kon iedereen opgelucht adem halen.
Gered door helden en, zoals steeds duidelijker wordt, in de grot al die tijd liefdevol beschermd door hun coach die geestelijke hulp bood door intensief met ze te mediteren.

NOS:
‘Door zijn lessen in meditatie zouden de jongens niet in paniek zijn geraakt. De 25-jarige Aek heeft ondanks zijn leeftijd al een leven als boeddhistische monnik achter de rug.
De ontspanningstechnieken die hij zich in zijn periode als monnik had eigengemaakt, hielpen de tieners in de grot zuurstof en energie sparen.’

Trouw:
‘Net als bij de mindfulness zoals die in Nederland wordt gepraktiseerd, leren monniken om dat wat hen bezighoudt voor zichzelf te omschrijven. Van Rijt: “En om dan te zien: dit is maar iets dat me nu overkomt. De angst, de honger, de uitputting, het zijn verschijnselen die je kunt benoemen en beter maar van een afstandje kunt bekijken. Zodat je ziet dat angst niet in je zit, en dat je zelf invloed hebt op hoezeer je je erdoor van de wijs laat brengen.’

Prachtig om deze vaardigheden ook in zulke extreme situaties in te zetten! #respect