Recensie: Headspace

 

Recensie Centrum van Zijn Mindfulness Voor een hoofd vol leegte MindfulnessEen ‘breed publiek’ heeft Andy Puddicombe ongetwijfeld voor ogen gehad bij het schrijven van zijn goed toegankelijke boek. Dat is ook een belangrijk doel van deze voormalige boeddhistische monnik: ‘Meditatie uit de mystieke hoek halen en toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen’.

De schrijver slaagt daar goed in. Door heel praktische oefeningen, passende vergelijkingen en leuke wetenschappelijke wetenswaardigheden over het belang en effect van meditatie en mindfulness.

Hij gaat in op beide vormen om de duizenden stressvolle gedachten die dagelijks door je hoofd schieten, onder controle te krijgen: Meditatie als geconcentreerde activiteit (de schrijver heeft daarvoor het ‘Take 10’ model ontwikkeld) en de aanpak om mindfull in het dagelijkse leven te staan.

Zoals met steeds meer ‘multimedia’ producties maakt de schrijver naast zijn boek ook gebruik van animaties en podcasts via zijn website en heeft hij ook zijn eigen app’s uitgebracht. De New York Times bracht het in een recensie tot de uitspraak dat ‘Andy Puddicombe doet voor meditatie wat Jamie Oliver heeft gedaan voor eten’. Een passende vergelijking!

Voor mensen met ervaring in mindfulness en meditatie biedt het boek misschien wat weinig nieuws. Maar als je je twijfelende broer, zus, vriend/vriendin of collega wil laten kennismaken met deze genoegens is het zeker aan te raden. 

 

Headspace, voor een hoofd vol leegte
Andy Puddicombe
zie ook http://www.getsomeheadspace.com
ISBN 978000306183
Spectrum