Mindful politiek

mindfulness politiek centrum van zijnMindfulness krijgt steeds meer aandacht in het bedrijfsleven, mede versterkt door de concrete resultaten die al snel merkbaar zijn.

Maar ook de politiek begint de voordelen te ervaren. Bijvoorbeeld in het Britse parlement zijn wekelijkse Mindfulness-sessies niet ongewoon. In de hectische politieke arena van Westminster hebben inmiddels 50 Kamerleden en medewerkers een basiscursus gevolgd, deze maand beginnen er nog eens 25 aan de 8-weekse training zo blijkt uit dit artikel van The Huffington Post.

Belangrijke pleitbezorger is de vertegenwoordiger van het kiesdistrict Clwyd, Chris Ruane. Hij zegt: “Mensen zijn vaak ver afgedwaald van hun natuur. Het levenstempo is enorm versneld en we staan allemaal op een hedonistische loopband waar je ‘s-morgens vroeg opstapt en de hele dag op rent. Hoe snel wil je eigenlijk gaan? Heb je de middelen en instrumenten om een stapje te vertragen of af te stappen? Ik denk dat Mindfulness kan helpen. De parlementsleden en Lords willen evenwicht brengen in hun levens, herprioriteren en beslissen over wat echt belangrijk is.”

 

Onder leiding van o.a. de grondlegger van de Mindfulness, Jon Kabat-Zinn, kregen de parlementsleden 1,5 uur durende Mindfulness-sessies. De beoordelingen zijn lovend:
Een kamerlid: “In deze baan spring je zo van onderwerp naar onderwerp, dan is het ongelooflijk verfrissend om tijd, ruimte en een gevoel van rust te creëren”. Een collega: “Ik hoefde even geen beslissing te nemen of opinie te vormen. Ik ben er zelfs in geslaagd om daarna goed te slapen. Het stelt iedereen in staat om even geen oordeel of verwachtingen te hebben.”

Gelet op het succes van de Mindfulness-aanpak is de verwachting dat de animo verder toeneemt en dat het ook steeds meer een plaats krijgt in de politieke beleidsdossiers als bijvoorbeeld  Volksgezondheid.
Het Engelse parlement geeft hiermee een inspirerend voorbeeld aan de Nederlandse politiek die met de aankomende verkiezingen best een beetje Mindfulness zou kunnen gebruiken…