Mindful-tips voor feestdagen

Kerstbal met reflectie

‘Gezellige feestdagen!’
Aan alle kanten hoor je het om je heen en wens je het iedereen toe. Maar dat is niet vanzelfsprekend! Ook al willen de media ons dat beeld graag voorspiegelen, in de praktijk zijn de feestdagen ook vaak een flinke bron van stress en irritaties.
Oude conflicten kunnen weer opkomen, de maaltijden pakken niet uit als gedacht, dat gezellige spelletje verloopt niet helemaal in harmonie, je dagelijkse routines worden flink doorkruist.
Kortom, het is niet vanzelfsprekend die gezellige feestdagen! Maar met deze 3 mindfulness tips is de kans erop wel veel groter:

1-  Loslaten (let it snow)
Veel stress ontstaat omdat we alles willen controleren. De visite moet  op tijd arriveren, die ene wijn moet eerder geschonken worden dan die andere, we moeten samen een gezellig spelletje doen, en daarna moeten we zeker even allemaal naar dat kerstprogramma kijken.
Door al die ‘ideale programma’s en planningen los te laten’ ontstaat een natuurlijke flow waar je zelf meer ontspannen van geniet.
Het gaat zoals het gaat. Het is wat het is.
En beleef dat zo bewust mogelijk! Van moment tot moment.

2-  Check in
De feestdagen duren lang,  de ontmoetingen vaak vele uren achtereen. Natuurlijk wisselt daarbij regelmatig je stemming. Van uitgelaten naar bedroefd, van grijs en vlak naar super emotioneel.
Wees je bewust van die vele stemmingen en ‘reset’ jezelf zo nodig.
Neem in het midden van alle gebeurtenissen regelmatig een paar seconden te tijd om je aandacht te richten op je stemming:

–       Wat denk ik nu?
–       Wat voel ik nu?
–       En breng even 100% aandacht bij de ademhaling.

En geniet daarna weer verder.

3-  Accepteer

Niet iedereen in het gezelschap kan je hart veroveren.
Soms erger je al bij voorbaat aan die vervelende partner van je broer, de opschepperige vriend van je nicht of dat altijd zeurende familielid.
Accepteer dat de ander is zoals die is. En let op… accepteren is wat anders dan goedkeuren maar slechts de feitelijke constatering dat het er is. En voor NU even niet te veranderen. Probeer neutraal te observeren en waarnemen wat de ander zegt, hoe die zich gedraagt, en verplaats je eens een paar minuten met mededogen in de schoenen van de ander.
Kijk met nieuwsgierigheid en vraag je regelmatig af waarom en welke irritaties je bij je zelf voelt. Alleen waarnemen en accepteren dat het er is. Een leuker spel is er eigenlijk niet…

Gezellige feestdagen!